mandag 5. april 2010

DKL104 - Videoproduksjon

Videoproduksjon er helt nytt for meg. Har aldri hatt et videokamera, ei heller har dette vært et interessefelt. Etter at vi begynte på dette emne, ble det mer interessant. Spesielt hvor mye arbeid og hvor mange prosesser det er fra ide til ferdig film.

Oppgave 1-4
Det ble gjennomgått forskjellige metoder for å fremskaffe en idé. Siden dette er første gangen vi benytter metoder for å fremskaffe en filmidé, ble det mye tankearbeid men lite konkret. Først da gruppen satt sammen og idémyldret kom det frem konkrete idéer. Vi valgte en og vil utarbeide den nærmere.

Neste faste er å utarbeide manuset. Det skal fortelle hvordan en skal uttrykke de forskjellige scenene. Her er det viktig å være konkret, fremstille følelser med fysiske "bilder". Det ble også tilført ekstrainformasjon, som hvor scenen skal være. Er den inne, INT er den ute EXT, osv. Eksempel på hvordan en bestemt scene kan begynne: INT - KJØKKEN - MORGEN. Det forteller at scenen er innendørs, på kjøkkenet og det er om morgenen. Det ble gjort og gjennomgått.

Neste fase nå er å utarbeide storyboard. Her synes jeg vi falt mange år tilbake, tilbake til papiret og skisser. Det hadde jeg ikke ventet i dette studiet. Nok om det. Vi prøvde etter beste evne og illustrere hovedpunktene til hovedrolleinnehaver ved hjelp av penn og papir. De kunstneriske egenskapene ble etter hver tydeligere på papiret, selv om en noen ganger kan tvile på hva som menes. Et egnet program til dette som attpåtil er gratis er Celtx. Det ble installert og testet men ikke brukt videre, da det virket som at det skulle tegnes på papir og scannes inn som vedlegg, noe vi gjorde.

Opptaksplanen er nå neste aktivitet. Her skal vi beskrive hvordan de forskjellige scenene skal filmes, vinkel på kamera, plassering av kamera, på avstand eller nærbilde, panorering, tilting eller zooming. På dette stadiet må opptaksstedet helst vært besøkt og gjennomgått for å unngå overraskelser. Vi ble orientert av den i gruppen som hadde stilt sitt hjem til disposisjon. Denne viste seg å være vanskelig, da vi ikke helt skjønte hvor mye plass et kamera faktisk trenger.

Nå er det selve shootingen, eller opptakene som må gjøres. Her erfarte vi at det er viktig å ha et system i hvordan starte alle opptak. Ellers blir redigeringen håpløst tidkrevende. Vi noterte ned alle scener og refererte til storyboard for å forsikre oss om at alle moment og scener var med. Noe vi lyktes bare brukbart bra. Det ble gjort opptak uten å angi hvilke scene og hvilke opptak.

Vi er kommet så langt nå at råmaterialet skal deles med alle i gruppen. Det ble vanskeligere enn antatt. Råmaterialet var på ca. 4 GB. Det er for stort for de fleste applikasjoner som kan benytte Internett. Det ble etterhvert en minnepenn som måtte sendes rundt. Årsaken til at vi delte var at vi ønsket alle skulle redigere sin variant av filmen. Det endte opp med et utkast som heller ikke ble helt etter det manuset vi startet med. Men resultatet ble godkjent av alle.
Videopad var programmet vi bruke til redigering av filmen. Bilderedigering gikk bra men lydredigeringen var ikke like enkel. Men, trening gjør mester.

Det var uansett en spennende og interessant erfaring å produsere film. Men kan det brukes i min undervisning på fagskolen.. neppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar