mandag 5. april 2010

DKL102 - Informasjonskompetanse

Jeg har valgt å reflektere om artikkelen til Tord Høvik, en god og reflektert artikkel.

Det var en artikkel som fikk meg til å tenke, hvem godkjenner den informasjonen som Bibliotekene inneholder i form av bøker? Er den kvalitetssikret, eventuelt av hvem? Om våre studenter og elever benytter bøker lånt på Biblioteket og henviser til de i litteraturlisten, er det liksom helt greit. Ingen stiller spørsmålstegn ved litteratur som ligger på våre fagbibliotek, men de samme opplysningene hentet fra Internett blir satt i et kritisk søkelys. Hvorfor er det slik?

Vi kommer ikke utenom det faktum at det er lærerne som formulerer oppgavene, som videre er forankret i gjeldende læreplan, laget av lærere. Lærerne har i sin tid tilegnet seg lærdom gjennom bøker. Kan det bety at bøker automatisk får en høyere status som akseptert litteratur, uansett. Videre kan det da bli slik at om en oppgir bøker i litteraturlisten blir det lettere akseptert enn bare linker til informasjon på Internett.

Eller, er det slik at det er søkemotorene som bestemmer innholdet? Vi vet at søkemotorene baserer som på en slags "mest treff" algoritme. Da er det jo fristende å tenke seg at det kan påvirke de valg som blir gjort av den som søker informasjon. Men hvordan kan vi unngå det? Her må det inn en grundigere innføring i kritiske søk og kritisk evaluering av innhold i de sidene en tror kan være aktuelle. Elever som informasjonen er ukjent for, har jo ikke noe referanse å forholde seg til og vil derfor være ukritisk til innholdet.

Dette viser at om vi snakker om informasjon i bøker, har gjerne lærerne noen referanser eller forfattere de går god for. Den samme informasjonen lagt ut av, for eksempel meg, på Internett, vil ikke være like troverdig, selv om innholdet er en ren kopi av bøkene.

Dette kan tyde på at det er forfatterne bak som blir evaluert, eller godkjent. Det vil derfor ta generasjoner før vi finner forfattere på nettet som lærerne vil kjenne igjen som seriøse og faktarettet i sine artikler. Etter hvert vil det jo komme faktasertifisering der også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar