fredag 2. april 2010

DKL102 - Bruk av diverse programmer på nett/lokalt

Sammensatte tekster
Ved sammensatte tekster kan en vanligvis ikke benytte en ordinær teksteditor som i hovedsak brukes til å skrive eller redigere tekst. Når denne teksten skal kombineres med andre medier som lyd og video, må en velge programmer som behersker denne muligheten. Et eksempel på den type program er Multimedialab. Dette er et program som har en tidsbegrenset prøveperiode på 10 dager, innen den tid må det betales et gitt beløp. Siden det i min undervisning på fagskolen ikke gir store mulighetene til å produsere video som en del av undervisningsopplegget, velger jeg ikke å gå lengre i denne omgang med dette programmet.
Når en benytter forskjellige programmer til kanskje de samme oppgavene, kan det være greit å vite at det er definerte standarder for webbasert eLearning, SCORM, noe som iallefall bør gjøre den oppgaven enklere.

Tegneserie
Innenfor sammensatte tekster og tegneseriesjangeren, finner vi programmet Comic Life. Dette er et program som gir muligheter til å benytte egne personlige bilder som en kan manipulere ved å legge på tekstbobler eller andre effekter. Dette er også et program som er lisensbelagt, men har en prøveperiode. Dette programmet kan absolutt være et aktuelt program for de som har rom for denne type produksjon i undervisningen. Det er det ikke på fagskolen på de fordypningene vi har på vår skole. OpenOffice Impress og Microsoft Power Point gir også muligheter til å legge til effekter og presentere resultatet. Disse er i hovedsak laget for ordinære presentasjoner som vi på fagskolen bruker i stor utstrekning i de fleste fag.

Presentasjoner
Vanligvis brukes Microsoft Powerpoint, OpenOffive Impress eller tilsvarende presentasjonsverktøy. De er alle basert på en utvidet bruk av lstandard A4-sidebaserte lysark, men da i en elektronisk variant. Programmet Prezi var et positivt og hyggelig møte. Det er et presentasjonsverktøy på en litt annen måte. Dette er gratis men krever at du er student eller lærer på en skole.
Det som er nytt her er måten grunnlagsdataene er presentert, det er nettbasert og at en har 500 MB lagringsplass til rådighet. Dette er et program jeg utforske og vil benytte mer i min undervisning. For mitt vedkommende er det også greit å vite at piltastene kan brukes for å bla frem og tilbake.
En annen måte er å benytte animerte 3D-figurer. Et program som gir den muligheten er xtranormal.
Det er en annen måte å presentere informasjon på.

Musikk
Om en skal komponere, mikse sammen ulike lyder, kan en velge blant flere programmer. Programmet Audicity ble benyttet da vi mikset sammen podcasten vår. Andre program kan være Acid Express. Det har jeg ikke kikket noe nærmere på. Om en vurderer nettbaserte kan Myna være et alternativ. Det er et program som også har en grafisk editor. Det er et program jeg selv såvidt har benyttet for å mikse sammen lyder. Det har i tillegg også et stort utvalg av musikk/lyder en fritt kan benytte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar