søndag 22. november 2009

DKL101 - Hvilke hensyn må vi ta når vi publiserer?

Vi publiserer mer og mer av privat informasjon ute på Internett. Hvilke regler gjelder og hvordan kan vi være sikker på at vi holder oss innenfor de lovlige grenser. Det er ikke enkelt dette!
Er du fotografen er det enklere, men igjen må motivet vurderes. Er det kunstverk hvor noen eier rettighetene, eller er det barn som kan bli gjenkjent osv.

Er det dine barn kan du publisere bilde om de er under 15 år. Er de over må det innhentes tillatelse. Om bildet finnes på en privat hjemmeside kan andre da bruke bildet? Nei, er det fornuftige svaret her. I utgangspunktet skal det innhentes tillatelse. Unntatt er, hvor det står klart og tydelig at det kan brukes fritt av alle.

Er det godt nok å legge inn en hyperlink i bildet, er det på en måte en tillatelse? Mitt svar her er nei, men det kan hjelpe da du forteller hvor du har hentet det.

Bruk av bilder på Internett er vanskelig, både rettsmessig og personvernmessig. I de fleste tilfeller skiller en her mellom Intranett, hvor alle som har tilgang må logge seg på, og Internett som er åpent for alle. I denne sammenheng er det det åpne Internett som kan være vanskelig.

Det er også spørsmål om det er riktig å legge ut skattelistene. Hva er hensikten og hvordan det kan misbrukes er spørsmål mange stiller seg. Hensikten er vel at vi skal ha et åpent samfunn hvor vi "passer på hverandre", på en måte. Den uheldige siden er at noen kan utnytte dette i personlig vinnings hensikt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar